På de gamle jordbæråkrene på gården Malvik nedre, har Harmonie Wiesenberg plantet 3.500 peoner.
Etter en lang vinter og en kald vår vokser de nå til og i løpet av sommeren håper Harmonie å få se de første egenavlede peonene i full blomst.
– Her har vi plantet ni forskjellige sorter i ulike farger. Hvor rød, hvit og en skarp rosa er noen av fargene, forteller Harmonie.
– Vi var elleve personer som plantet og hver plante er satt ned i ca 30-40 cm dype hull på jordet hvor det tidligere var jordbærproduksjon.
Nesten unikt
Da Harmonie Wiesenberg startet med Peon-prosjektet sitt trodde hun at hun var en «Peonpioner» i Norge.
![]()
Peonene strakte seg gjennom snøen i april (Foto: Harmonie Wiesenberg)
– Nå skal jeg være litt forsiktig, for jeg trodde at jeg var den første som startet å dyrke peoner som skal selges som snittblomster. Jeg har hørt at det foregår dyrking på Byneset i en mindre skala enn vi gjør her. Og så vet jeg at det i Oslo-området er det en større peondyrker, men han selger kun planten på rot og ikke snittblomst.
– Nå er håpet at det i løpet av sommeren kommer litt blomster, men det er først i 2019 at vi kan begynne å klippe og å selge Trønderske peoner, forteller Harmonie Wiesenberg.
Valgte Trøndelag
Harmonie forteller at hun kom til Trøndelag på grunn av jobben. Etter å ha studert geologi og oljegeolgi både giftet hun seg og tok mastergrad 21 år gammel.
– Deretter kom jeg på sommerjobb til Statoil her og trivdes. Så søkte jeg på en jobb her og en i Frankrike og fikk begge.
Familien valgte Trøndelag og flyttet først til Trondheim, men etterhvert ble det Malvik.
– Vi så at vi ville få et mye bedre familieliv med et helt annet tempo her i Trøndelag enn hva vi ville fått i Frankrike.
– Min mann er fra Tyskland og hans venner og famile trives godt her i det kalde klimaet og de er ofte på besøk. Franskmennene er ikke i samme grad like villige til å betale for å komme hit for å fryse, forteller Harmonie Wiesenberg med et smil. (saken fortsetter under bildet)
![]()
Zacharie (5) er ofte med mamma Harmonie på Peonåkeren å hjelper til
Mai-barn og peoner
Harmonie er født og oppvokst i byen Poitiers som ligger omtrent midt i Frankrike og hun har bursdag i mai.
– Da blomstrer peonene i Frankrike, så mormora mi pleide å komme med en bukett peoner til bursdagen min. Så det er litt nostaligi fra barndomsårene i Frankrike og jeg prøver å følge etter alle besteforeldrene mine som var bønder.
![]()
Det blir blomster senere i sommer.
– Etter at ideen blomstret opp tok jeg kontakt med Næringssjefen i Malvik kommune, Ole Christian Iversen. Han mente jeg hadde en bra plan, jeg hadde pengene og ideen, men manglet et jorde. Så da tok vi kontakt med landbrukskontoret i kommunen og via Johan Forbord fikk jeg kontakt med Sturla og Gunvor Hauknes her på Malvik nedre som var positive med en gang.
– Her er det bra jord, men det er litt kaldt i Trøndelag og etter at vi satte ut plantene i fjor høst la vi halm oppå så de ikke skulle fryse. De startet å vokse under halmen og så når vi fjernet den skjøt veksten fart, men så kom det snø i april og jeg ser at de nå vokser sakte på grunn av de lave temperaturene.
Også Inovasjon Norge er positive til Harmonies planer og har sagt at de muligens kan gi bistand når peonene skal markedsføres og selges.
Ekteparet Gunvor og Sturla Hauknes på Malvik nedre er begeistret for Harmonies planer.
– Dette er spennende og det er artig å se hennes engasjement og pågangsmot, sier Gunvor Hauknes som har dyrket jordbær på åkeren i mange år. (Saken fortsetter under bildet)
![]()
Gunvor Hauknes, Harmonie og sønnen Zacharie (5)
Arbeidskrevene hobby
Etter å ha importert peonene fra Nederland fikk Harmonie hjelp av gode venner som var i Malvik en hel uke for å få de 3.500 plantene i jorda før vinteren kom.
– Det ble nok en del mer arbeid enn hva jeg hadde tenkt. Ugress for eksempel, det kommer og må lukes vekk. Men det er mens plantene er små, om tre år vil de være store busker som lager skygge og da vil mye av ugresset forsvinne.
Nå håper hun blomstene vokser og at avlingene blir større for hvert år.
– Hvis det går bra snakker vi omtrent 20.000 peoner i året som skal selges i buketter á fem blomster i hver.
Brudebuketter
Blomstringsesongen for peonene er i mai i Frankrike, mai/juni i Nederland.
– Her håper jeg det blir medio juni/juli som blir sesongen. Det betyr at peoner fra Malvik kan bli brudeblomster gjennom hele sommeren fra 2019, forteller Harmonie. Peoner er en sesongblomst og det blir spennende å se hvor lenge den sesongen blir her i Trøndelag.
– Peoner er jo en flott blomst som egner seg godt i bryllup om sommeren.
Harmonie jobber til daglig i oljebransjen hos OKEA i Trondheim og ser på peondyrkingen som hobby. En arbeidskrevende en.
– Hovemotivasjonen er nok ikke penger, men det er helt greit hvis det går an å tjene noe på det. Akkurat nå er jeg innom annenhver dag for å se til plantene.
– Og ser vi nærmere etter så har det allerede begynt å bli blomster på en del av buskene, så det blir peoner fra Malvik i år. Det er jeg helt sikker på, sier en optimistisk Harminie Wiesenberg.
Fakta om Peoner:
Pion eller peon (Paeonia) er den eneste planteslekta i pionfamilien (Paeoniaceae). De er busker og flerårige urter med store blomster og vokser vilt i Eurasia, Nord-Afrika og vest i Nord-Amerika. Flere av artene er viktige som hageplanter og medisinplanter.
De urteaktige artene blir 0,5–1,5 m høye, og buskene blir opptil 3,5 m. Røttene er tykke og lagrer næringsstoffer om vinteren. Bladene er ganske store, spredte og sammensatte. Blomstene er tvekjønnede og sitter som regel enkeltvis og endestilt.
Pioner er også lenge blitt plantet som prydplanter. I Europa fantes det former med doble kronblad i senmiddelalderen. Kina var likevel det viktigste landet for pionkultivering, og her dyrket man fram mange kultivarer allerede under Song-dynastiet (960–1279). I Japan begynte man tidlig å foredle pioner importert fra Kina og tilpasset dem til japanske skjønnhetsidealer med enkle eller doble blomster.
På 1800-tallet kom kinesiske pioner til Europa, og mange nye typer oppstod, spesielt i Frankrike, men også i Tyskland og England.
Kilde: wikipedia
The post Harmonie satser på Peoner appeared first on Malviknytt.